HAYGAIN
PARNÍ BOXY NA SENO
Proč byste měli pařit seno?
Paření sena znamená, že se seno nebo senáž ošetří horkou vodní párou. Bylo vědecky ověřeno, že pařáky Haygain eliminují škodlivé plísně, plísňové spóry, bakterie a prachové roztoče až o 99 %. Výsledkem je čistá, voňavá a vysoce stravitelná píce bez potenciálních alergenů, kterou budou vaši koně zbožňovat. Napařená píce si zachovává stravitelnost, minerální látky, bílkoviny a vlákninu. Více a více koní trpí dýchacími obtížemi. V mnoha případech se ukázalo, že výše uvedené patogeny spouští alergické reakce, vyvolávají kašel a nakonec vedou k rozvoji chronických respiračních onemocnění (jako je například COPD).
Proč Haygain?
Jádrem každého Haygain pařáku na seno je unikátní rozvodný systém, který přivádí páru a rovnoměrně ji rozvádí skrz seno a zajišťuje úplnou absorpci páry. Haygain kontejner je dobře izolovaný a je připojen k parnímu generátoru, který je dostatečně silný, aby produkoval velké množství páry. Tato metoda je patentovaná a zajišťuje že:
- Všechny části sena v kontejneru budou ošetřeny horkou párou.
- Teplota uvnitř kontejneru je dostatečně vysoká (100°C a více), aby vytvořila hygienické seno bez patogenů.
Co se stane se živinami v průběhu napařování?
Obsah cukru (sacharidy rozpustné ve vodě) se pařením mírně sníží, ale tento pokles je nižší, než pokud se seno namáčí, což znamená, že napařené seno si zachovává vyšší podíl nutričních hodnot než namáčené seno. Napařování je metoda, která je velmi šetrná k živinám podobně jako "vaření zeleniny v páře".
Namáčení versus napařování?
Namáčením sena ve vodě zvlhnou vzduchem přenášené částice což snižuje jeho prašnost. Ale tato metoda má mnoho zřejmých nevýhod. Nejen že namáčení sena je pracné, jste v mokru, chladu a špinaví, ale navíc zanechává v seně živé mikroorganismy, které se rychle množí. Namáčení sena redukuje vdechované částice. Množství bakterií se ale zvyšuje dvakrát až pětkrát. Výsledkem je nekvalitní, kontaminovaná píce, která může zvyšovat riziko zánětu střev a kolik. Kromě toho namáčení vyplavuje živiny z píce. Již po 10 minutách namáčení dochází k vysokým ztrátám sacharidů rozpustných ve vodě, bílkovin a minerálů. Tato zcela nezávislá studie provedená ve Švýcarsku tudíž navrhuje raději seno pařit než namáčet, protože namáčení s sebou nese spoustu rizik pro vašeho koně.
Je váš kůň náchylný k laminitidě?
Máte koně, který má sklony k laminitidě nebo je obézní a tudíž CHCETE SNÍŽIT obsah CUKRU jak jen je to možné? Tady je naše rada: Výzkum ukázal, že nejefektivnější způsob, jak snížit obsah cukru (sacharidů rozpustných ve vodě) v píci, je ji na 9 hodin namočit a potom napařit v Haygain pařáku. Takto zredukujete obsah cukru a vytvoříte hygienicky čistou píci.
Další informace naleznete na stránkách: www.perfektnikun.cz